5 tipů pro správný výběr vaší židle či křesla

Vybrat si správnou židli či křeslo osobně v kamenné prodejně není vůbec jednoduché, natož správně takovou židli či křeslo vybrat na internetu na základě pouhých pár kliknutí.

Pro komfortní sezení, dobře prokrvené nohy a nebolavá záda, musíte mít na paměti 5 základních pojmů, kterým je nutné se věnovat. Jedná se o účel + rozměr + nosnost + materiál + produkt.

Úplně prvním bodem k zamyšlení je ÚČEL, pro který si židli pořizujete. Musíte si uvědomit, jestli taková židle bude používána jenom na občasné sezení a bude pro Vás spíše designovou záležitostí, nebo jestli na ní budete trávit více méně celý den. Pamatujte na své zdraví, chraňte svá záda a tím eliminujte například i možné bolesti hlavy, které jsou spojeny s páteří ze špatného sezení.

V případě tzv. pracovní židle je dobré sledovat ergonomické modely, které jsou dlouhodobému sezení přizpůsobené. Téměř s celou židlí se dá nějakým způsobem hýbat. A proto tento bod pojmenujeme ROZMĚR.
Záhlavník - může být pevný, ale lepší je výškově nastavitelný a někdy mívá i kloub pro nastavení záklonu hlavy. 
Opěrák - měl by být dostatečně dlouhý a též nastavitelný pro vzpřímené sezení nebo lehký záklon pro možnost relaxačního protažení. U takové židle může jít nastavit i houpání. Bederní nastavitelná opěrka je dalším příjemným plusem. 
Sedák - měl by být dostatečně široký a hluboký. Hloubku zajišťuje také posunování sedáku dopředu. Některé židle mívají i kývání přední části sedáku, které zajišťuje lepší prokrvování nohou při dlouhodobém sezení. 
Područky - krom obyčejných pevných jsou v nabídce ty, které lze nastavovat nahoru a dolů, dále pak i dopředu a dozadu, v neposlední řadě od sebe a k sobě a nakonec si můžete takovou područku nastavit do různých pozic dle poloh vašich paží.
Píst - pozor u těch, kteří jsou vysocí. V tomto případě se Vám budou hodit židle s prodlouženým pístem, abyste neměli kolena tzv. pod bradou. U našich fajn židlí jsme schopni poskytnout výšku pístu dle vašich potřeb a přání.
Jednoduše řečeno - sledujte hlavně výšku samotného opěráku i hloubku a šířku samotného sedáku (bez područek!).

NOSNOST - i toto je velice důležitý údaj. Ne každá židle s uvedenou nosností opravdu tolik kilogramů zvládne unést. Uvedená nosnost u kvalitní židle zajistí klasické sezení včetně houpání. Pokud se na židli střídá více uživatelů, nebojte se pořídit židli s ještě vyšší nosností, než je již standardních 120 kg.

Dalším důležitým bodem je MATERIÁL. V lékařských zařízeních je velice oblíbená kvalitní koženka pro lehkou omyvatelnost, doma spíš oceníte vzdušné materiály. Hned z prvního pohledu musíte mít dojem, že se jedná o pevnou a kvalitní židli.

Nebojte se za kvalitní židli trošku připlatit. Tzv. "noname" PRODUKT vám může zajistit brzké poničení židle, jako je například nahnutí sedáku ke straně, prasknutí područek, poničení podnoží, prosezení sedáků, ... Ve finále vás opravy vyjdou dráž než první zakoupení kvalitní židle.